miercuri, 3 octombrie 2012

CREASTA MASIVULUI CAPATANII - MTB

Traseu: CREASTA MASIVULUI CAPATANII

Lacul Petrimanu 1114m - Curmatura Oltetului 1618m - Saua Negoveanu - alt max. 2082m - Saua funicelu - curmatura La Piatra Rosie 1890m - curmatura Rodeanu - saua Zmeuret - Vf. Gera - Baile Olanesti 74 km






Incep prin a va spune ca aceasta tura este, dupa mine, in top 3 ture - "cele mai spectaculoase, cu perspectiva si grele", ture de 1 zi din Romania. Spun asta pentru ca diferenta de nivel este una foarte mare, desi e creasta - se coboara si se urca intr-o veselie, tura NU! necesita pushbike sau carrybike, daca este facuta cum trebe. In cazul nostru fiind prima oara prin aceste locuri, bineinteles ca am gresit traseul. Nu am vrut sa deviem mult, dar asta ne-a costat un pushbike de vreo 4 km.

Deasemenea tura trebuia sa se incheie cu o coborare inspre Nord, la Malaia, Salistea sau Valea lu Stan. Nu stiu cum am facut, dar am reusit sa coboram spre Sud - Est, si anume Baile Olanesti. Treaba asta ne-o costat vreo 3 ore, timp in care masina care ne astepta la Malaia, a venit la Olanesti, de unde am pornit sa recuperam cealalta masina care era la Petrimanu. La ora 3 noaptea s-a terminat toata distractia. Nu conta prea mult oboseala acumulata la volan, inca eram incarcati pozitiv de frumusetea coplesitoare a acestui munte.

Ca sfaturi ce as putea sa le dau celor care vor sa faca tura: bucata de pushbike, drumul care lipseste din creasta si care se transforma intr-o poteca (intre Vf Ursu si Vf Cocora ), poate fi ocolit, in saua bicicletei prin Sud, via lacul Balota, noi am vazut pe harta ocolul, dar nu am gasit drumul la fata locului si am preferat sa nu deviem prea mult din creasta. Apoi recomand cu caldura sa evitati coborarea care da in Valea lu Stan, acea vale fiind plina de tigani foarte violenti. GPS-ul insotit de o harta color, sunt foarte foarte utile, creasta este marcata foarte bine, problema este la traseele care coboara din creasta (marcaje vechi si foarte rare), multe intersectii fara marcaje indicatoare. Deasemenea recomand  ca timpul alocat turei sa fie cat mai mare, sunt 50 km de creasta cu diferenta de nivel destul de mare si o coborare destul de urata. Noi am ne-am suit in sa la ora 9 dimineata si ne-am dat jos undeva la ora 8 seara, cu tot cu pauze, poze si lalait prin creasta.









 



























  



 

3 comentarii:

  1. Foarte frumos traseul, dar si dificil. Felicitari pentru parcurgere si pentru poze!
    Am dat peste blogul tau cautand informatii despre tura asta, pe care mi-o propun ptr anul viitor.
    In mare aveam in plan exact acelasi traseu cu cel facut de voi, singura diferenta fiind sensul si locul de intrare in traseu, eu dorind sa incep din Salistea.
    M-ar ajuta mult track-ul GPS, ca sa-mi corectez ce am trasat eu cu ochii pe harta:
    http://www.bikemap.net/route/1796211

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu fie ca Lutu Rosu, sa se termine drumul dintr-o data :p

    RăspundețiȘtergere