luni, 21 noiembrie 2011

Tentativa de creste: Lotru - Parang - Capatanii pe bicla

Tentativa de creste: Lotru - Parang - Capatanii pe bicla


Echipa: io si cu Daniel Gabor zis si Gaboru, Piercing, Dread etc
Traseu: cat mai multa creasta din Lotru si Capatanii


ziua 1: Paltinis - Rozdesti - Saua Steflesti - Vf Steflesti - Valea Frumoasei - Valea tartarau - Piciorul tampei - Valea tampa - Obarsia Lotrului


ziua 2: Obarsia Lotrului - Transalpina - Pasul Urdele - 1/3 din Creasta Capatanii (Vf Cioara - vf Micaia) - lacul Petrimanu - Cheile latoritei - Ciunget - Brezoi






De ce a iesit tentativa ? pai simplu, Lotru nu sunt ciclabili, aceea carare care se vede din Google Earth, pe creasta , este plina de hopuri, musuroaie, dalme etc. Apoi in muntii Capatanii nu te poti baza pe nici o prognoza, desi in toata tara era canicula si vreme buna, acolo ne-am trezit cu o furtuna formata din ... nimic, desi prognoza pe 5 zile era perfecta pentru astfel de tura.


ziua 1: Paltinis - Rozdesti - Saua Steflesti - Vf Steflesti - Valea Frumoasei - Valea tartarau - Piciorul tampei - Valea tampa - Obarsia Lotrului


Prima zi oficiala de concediu. Plecam cu ganduri marete sa cucerim creste, cu mtb-urile. Pe harta pare foarte simplu, trasee marcate, studiat din Google Earth cum arata, poze, etc. Urcam cu busu la Paltinis, dupa mici reglaje la bicla pedalam in graba catre Muncel. Urmeaza coborarea pana la Rozdesti, apoi ... agale catre saua Steflesti.
Gaboru catre Saua Steflesti


Saua Steflesti




 Acolo ni se arata un peisaj dezolant ... multe gunoaie, stranse la un loc de catre cei care au organizat "Transilvania Calling". Gunoaiele zac in saci rupti si sunt imprastiate de vant. Da ce sa-i faci ... la 100 euro intrarea nu si-au permis sa duca gunoiul jos.
Gunoaiele celor de la Transilvania Calling
 Incepe primul push-bike din multele care vor urma ... de stiam de la inceput ce ne asteapta renuntam clar. Bagam la deal spre creasta Lotru, cu gandul la autostrada care se vedea din satelit. 
PushBike catre creasta Lotru
Odata ajunsi sus ... dezamagire totala. Poteca, cararea pe care trebuia sa pedalam este defapt o urma prin iarba, plina de hopuri si musuroaie. E clar, mergem pe langa, poate ... poate se face carare. Nu se face! Pornim la vale ... pe bicla, da mai mult pe langa ... ca sa cobori peacolo iti trebuie mult curaj si o furca de downhill.
Hop sasa pe si pe langa


Coborare horor inapoi in Valea Frumoasei


O poteca foarte circulata
Ajungem in Valea Frumoasei ... relaxare totala, coborare usoara. Apoi Gaboru zice ca stie el o varianta astfel incat sa nu mergem a n-spea oara pe transalpina si anume valea Tartarau. Buna treaba ... numai ca ne scoate din nou in creasta Lotru ... unde pe langa ca impingem iara la bicle, suntem agresati de niste caini ciobanesti, din aia de 2 metri lungime si 1 metru inaltime. 
Valea Tartarau





Inapoi in Lotru - unde e cararea !?!


Cica pe aici e drumu
Ne chinuim sa gasim poteca care duce catre coada lacului Vidra, incercam 2, 3 poteci, toate se pierd in padure. Concluzie: Muntii Lotru nu sunt ciclabili, nu sunt circulati, traseele si potecile se pierd incet ... incet in vegetatie. 
Cicloturism :)
Dupa mult pushbike, carat bicla in brate si trecut peste copaci si paraie ... gasim drumul. Ajungem in Obarsia Lotrului, unde ne intalnim cu alti doi practicanti ai cicloturismului montan. Se lasa cu mancare si bere multa. Aflu ca cei doi sunt defapt dintr-un grup cu care ne-am intalnit acum 2 ani in Retezat, acel grup care au carat la Bucura aragaz cu butelie si oala de 30l.
La mici si bere cu baietii


 ziua 2: Obarsia Lotrului - Transalpina - Pasul Urdele - 1/3 din Creasta Capatanii (Vf Cioara - vf Micaia) - lacul Petrimanu - Cheile latoritei - Ciunget - Brezoi
A nu se trece pe bicla


Obarsia Lotrului - pe asfalt


Transalpina











Obarsia Lotrului .... nu mai e ce a fost odata, de abia am gasit un loc de cort, in perioada aceea fiind plin de afinari, rudari, ciupercari, manelari etc. Rulam impreuna cu baietii pe transalpina, pentru ei fiind prima oara. Sus in platou ne despartim, ei fac strategica (drumul regelui), noi o luam spre Capatanii. Parasim asfaltul si dam de o poteca destul de ciclabila.
Creasta capatanii - inceput promitator - aici se poate pedala


Poteca de creasta in Capatanii


 Ajungem undeva intre vf. Galbenu si vf. Micaia. Pierdem traseul, si bagam un push bike inapoi in creasta. Aici se intampla ceva incredibil, in cateva minute se formeaza un nor celula din care incepe sa fulgere in stanga si in dreapta. Niciodata nu am fugit la vale pe langa bicla ... gasim o stana in care ne si adapostim. 

Urgie de vara in Capatanii

Toara cu galeata, fulgera constant si aproape, sunetul tunetului este f puternic. Totusi ne simtim in siguranta la adapostul stanii, mai ales ca metalu l-am lasat afara in ploaie. Dupa o grindina care parca a durat o vesnicie ... apare din nou soarele. Suntem din nou in creasta ... pierdem din nou poteca ... ma duc pe jos catre un cioban sa-l intreb ce si cum ... drumu pana la el dureaza o vesnicie, sunt epuizat. Intreb unde naiba e poteca care duce catre Curmatura Oltetului ... omu ma lamureste dar degeaba ... incepe sa fulgere din nou. Gata, ne hotaram sa coboram in vale, gasim un drum de taf care ne coboara pana la Galbenu - lacul. Suntem in siguranta, in creasta fulgera de se rupe cerul. Coboram incet catre lacul Petrimanu. Aici, niste "cabanieri romani" profita de pofta noastra de a manca ceva gatit si ne servesc niste oase cu sos la 12 lei. Trebuia sa fie pulpe de pui cu tocanita de cartofi. Deasemena berea are pret de 2500 m alt, adusa de magari. Suntem fericiti tousi si lingem farfuria in compania unor adevarati prieteni .
Lesi
?




In drum spre Ciunget sun acasa sa vedem ce naiba e cu ploile astea neanuntate. Intradevar se confirma, vremea se inpute asa ca hotaram sa o luam catre casa. Pedalam relax catre Brezoi de unde ne culege Mada cu masina. Ne intalnim si cu baietii din Brasov ... cei care au facut strategica, si care ne povesteau cum se uitau la spectacolul de fulgere din Capatanii, creasta Latoritei (strategica) si creasta Capatanii fiind paralele.


am si eu o poza din tura asta :)












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu