miercuri, 6 aprilie 2011

ski de tura in Latoritei

Ski de tura Muntii Latoritei
Traseu: Curmatura Vidrutei ~1579m - Vf. Fratosteanu Mare ~2053 m
Echipa: Madalina si Florin Soare, je&moi

Foarte buna inspiratie am avut, cand am facut tura asta. La campie ... stationa o patura de nori de cateva zile bune, temperaturi aproape de 0 grade si umiditate mare. Intrasem pe webcamuri la jurnalul national si atunci am vazut:    la munte e fain si senin !!!! Hai la ski de tura! Pentru Mada era al doilea ski de tura din viata ei, pentru mine si Florin an n-spelea, dar niciodata in asemena conditii perfecte! (zapada inghetata cu un strat de faina proaspat, rece la nivelul solului, dar cald pentru tricou ... la 1 metru de pamant.) Eu mai calcasem in zona asta de 3 ori pana acum, iar intr-una din ture o patisem destul de rau. Am prins o ceata tip lapte, si bineinteles ca ne-am ratacit .... nestiind zona, am schiat in alta vale decat trebuia. Apoi la intoarcere nu am gasit drumul, eram asa de pierduti incat, ajunsi inapoi in poteca, nu stiam incotr-o sa o luam, stanga sau dreapta.  Doar o busola ne putea scoate rapid din cacat. De data asta totul a fost perfect, si pot spune ca a fost una dintre cele mai frumoase ture la ski de pana acum :)



Portiunea de inceput ... curmatura vidrutei


Mada ... happy

deschidere in vale


Caldura mare ... dupa mine as fi mers in chiloti :)


Stana de la Izvorul Vidrutei

la deal

Florin ... intoarce

Muchia sudica care da in Vf. Ciortea (Fagaras) vazut din masivul Latoritei

Sudica crestei Fagarasului

Fratele si Sora mergand catre Fratosteanu Mare :)


Creasta Parangului ... in spate cateva varfuri din Masivul Retezat

Mada ... mare de nori

Poza de agatat gagici pe feisbuc

Florin ... Parang ... retezat

Desertul de zapada din Latorita

summit?

Catre varf ...

Poza de grup ... pe vf. Fratosteanu Mare 2053 m

Summit! Florin

Summit! Mada


ski pe o zapada perfecta

Mada la al doilea contact cu pulvarul - s-a descurcat f bine

je ... dezvirginand panta

urmele ... noastre

Mada

Tentativa ... de Balea - Caltun Iarna

Tura de iarna in Fagaras
Traseu: Balea lac - Valea Doamnei - Saua Doamnei - Creasta Fagaras (zona Laitel)
Echipa: Zighy zis si Petru Laurentiu si io adica Adi

De anul trecut planuiesc tura asta, sa merg cu Zighy in Fagaras iarna!. El isi dorea foarte mult pentru ca nu mai calcase in Fagaras, mai ales iarna, la coltar si piolet. O tot tineam in "Las' ca merem noi  candva "...  si iarna era deja pe terminate. Ori eu nu puteam sa vin ca merg pe nu stiu unde, ori Zighy nu venea ca taie porcu ... sta cu cainii la cabana ... etc, ori era vremea rea ... ceva se intampla de fiecare data. Dupa 3 luni de ... asteptare vine si momentul. Studiez bine prognoza, stiu cum e... si am mai patit-o , cu vremea rea la munte iarna. Joi ... dimineata era cat pe ce sa renunt din cauza prognozei, mai verific inca o data seara si surpriza: semne bune pentru sambata, sun pe Zighy: hai , acum ori niciodata! Omu raspunde afirmativ si sambata dimineata suntem deja la cabina. Zighy era agitat, tocmai schimbase orasul, jobul etc, nu-i mai zic ca vineri seara schimbasera din nou prognoza .... vremea rea, viscol si vant  puternic incepand cu sambata seara. Si asa a fost, prognoza perfecta. Ce a iesit ... pe scurt mai jos :)



Caldarea Balea - sambata dimineata ... vreme perfecta
Deja primul semn ca nu va iesi bine ... se aratase de dimineata: pornisem fara acte si bani, fara cagula, manusi, si parazapezi (toate uitate acasa). Nu-i nimic ... ne descurcam si fara astea. Mai pierdem inca 2 ore asteptand dupa o coarda scurta si usoara ... pe care nu am fost in stare sa o fac rost joi si vineri! Dar nici nu am vrut sa plec fara. Pana la urma luam si coarda de la salvamont (multumim Adi Valean si Costin Morariu).

Zighy  ... deslusind tainele mersului la piolet si colari

Traversand pe partea stanga - valea Doamnei
Inaintam destul de greu, zapada este proasta, tot la al-treilea pas intri pana la genuchi, deja imi dau seama ca efortul depus este prea mare pentru a ajunge la Caltun pe lumina. Ne oprim des, Zighi nu este obisnuit cu coltarii, mie imi intra zapada la bocanc din cauza lipsei parazapezilor. Inca nu stim ce ne asteapta ...

Popas inainte de urcarea catre saua Doamnei

Zighy ... destul de incomod in coltari

urcare catre traseul de creasta

Suntem in creasta - deja vantul bate foarte puternic
Un zambet ... optimist, inanite de ghinioanele ce aveau sa ni se intample

Ajungem sus in creasta, vantul ne loveste direct, in rafale ... inaintam f greu, pe langa zapada proasta ne mai luptam si cu echilibrul. Deja imi e clar ca ne intoarcem, dar incercam totusi sa inaintam, poate se calmeaza nebunul de vant.

Vedere catre din creasta catre Est

Zighy, aici face cunostinta cu rafalele de vant din creasta
Inaintant greu pe traseul de creasta - zapada proasta si vant in rafale

Zighy ... Turnul Paltinului in dreapta
Ne oprim la un photo sesion, vantul nu se lasa nicicum, inaintam foarte greu pana sub Vf. Laitelul. Degeaba  suntem sub creasta, vantul o ia razna complet. Tot la 3 metri sunt pe jos, sau cufundat in zapada. Este clar, ne intoarcem. Ma hotarasc sa ii comunic decizia prietenului meu de suferinta, dar dupa ce mancam. Ne punem jos si bagam la mat. Mancarea intra ca in malaxor. Din cand in cand cate o rafala puternica ne zdruncina craniile. Mestecand noi asa fericiti, la un moment  dat vedem cu rucsacul lui Zighy pleaca la vale, luat de o rafala de vant ... ca si cum ar fi fost aruncat de cineva. Acum este clar! Ne intoarcem. Nu schitam nici unul nici un gest, nici macar injuraturi .... nimic. Ne uitam frumos cum se imprastie lucrurile din rucsac, care in ce parte merg ... Ok. Acum putem injura linistiti ... hotarasc sa merg eu dupa rucsac in vale iar Zighy sa se retraga incet catre saua Doamnei unde ne vom regrupa. Recuperez rucsacul de la baza unei fete destul de inclinate, in care mai era doar sacul de dormit si un polar. Restul de lucruri (cana, set oale, 1 windstopper si 1 polar, ciorapi si alte ....) nici macar nu se vad ... s-or fi oprit in fata aceea abrupta de stanca si iarba ... pe care imi era imposibil sa cobor sau sa urc. Zighy recupereaza pasta de dinti si periuta si niste felii de paine imprastiate de vant. Ajung din nou sus in creasta dupa un efort destul de mare ... sunt varza, dar macar am recuperat cei mai valoros (rucsac si sac de dormit). Noroc ca aparatul si mancarea erau afara, in momentul cand rucsacu plecase la vale. Pe langa rafalele de vant si zapada proasta mai incepe si un viscol de toata frumusetea. Scapam cumva de urgie, si ajungem in Valea Doamnei, suntem rupti ... dar bucurosi ... savuram o tigara si o luam catre Balea.

Incercand sa stau in picioare ... eram ca o caprioara beata


Traseu de creasta
Made by Zighy ... arta domne ... arta



Apus din valea Doamnei


Zighy ... obosit dar bucuros, f bine pentru prima iesire la coltar
Ajungem cu bine la Balea, era ora 19.30, mancam si povestim cele intamplate baietilor de la salvamont (Teo, Costin si Adi). Adi ne intelege cel mai bine, si el a infruntat in creasta vantul puternic din ziua aceea. Vremea se strica si apare ceata, seara se incheie cu povesti si bere la vila Paltinu. Asistam si la infrangerea nationalei cu Bosnia. Totul a mers pe dos weekendul acela, dar privind in ansamblu eu zic ca a iesit bine. Daca fortam destinatia, si anume sa fi ajuns la Ref. Caltun, a doua zi ne era foarte greu sa ne intoarcem in acele conditii. mai ales ca toata ziua a fost ceata. Oricum eu am invatat foarte multe din tura aceasta, si poate cel mai important lucru este acela ca : nu e bine sa fortezi tura atunci cand conditiile nu-ti permit, si este foarte important sa sti cand sa renunti. Cat despre Zighy, pentru primul lui contact cu muntele adevarat in conditii de  iarna ... s-a descurcat bine.