miercuri, 9 februarie 2011

Ski de tura in Valea Doamnei + Laita

Locatie: Masivul Fagaras


Echipa: Adi Valean, Cristi Stoisor si JeMoi.

Primesc un mail de la Cristi : ba hai sa merem in Fagaras ca face Adi Valean o tura faina (ski tura, coltari si piolet) ... ok, cum sa refuzi, mai ales ca este primul ski de tura in Fagaras in care parasesc zona Balea Lac.
Sambata dimineata trebuia sa ne intalnim la ora 8.30 la prima cabina catre lac.  Fac marea gresala sa apas butonul de anulare la alarma mobilului care suna la 6.40. Pe la 7.30 sar din pat ... noroc ca am echipamentul pregatit si mancarea facuta de ieri seara. Arunc totul in rucsac si cumva ma vad in masina ... forja spre Balea Cascada. Depasesc tot ce-mi iese in cale, tai linii continue .... depasesc limite de viteza ... nu mai conteaza, stiu ca tura e lunga si trebe sa urcam cat mai devreme sus. Pe drum imi aduc aminte ca am uitat actele si banii, rezervorul e pe galben ... nu reusesc sa ma inteleg la telefon / intalnesc cu Crsiti, urcam 2 masini a cate un om ... e clar ziua incepe cu stangul. Ajungem la cascada si ne intalnim cu oamenii. Din pacate tot efortul si riscul asumat este in zadar ... urmeaza 1 ora lunga de asteptare - cabina  nu merge deoarece vantul e prea puternic sus ... E totusi bine, agitatia si morcovulincep sa dispara.

Adi Valean ne echipeaza cu pieps-uri, lopeti si sonde de avalansa ... hmmm ... tura se anunta serioasa. Intr-un final urcam si la Balea Lac. Lasam ceva echipament si 2 buc. fete la Refugiu Salvamont si pornim in graba spre saua Doamnei. Cata Fratila ma insoteste pe ture pana sus. E de serviciu la Salvamont. Cristi si Adi urca in clapari. Sus il rog pe Cata sa-mi faca 2 poze, stiind sigur ca astea vor fi singurele cu mine prin peisaj, dar sunt certat urgent Adi Valean: -Lasa ma pozele de facebook! si hai odata ...

Poza de facebook ... neapreciata de Adi valean

Urmeaza o coborare usoara pe Valea Doamnei ... zapada e buna si skiurile aluneca de minune. Facem cateva poze in Valea Doamnei, punem focile pe skiuri si ii dam la deal catre muchia care duce spre vf. Laita. Cristi e primul. Rupe urme corectat indeaproape de Adi: baaaa! nu asa! iao in stanga ... baaaaa! nu peacolo ... intoarce baa odata!  Nu comentez nimic, nu am experienta in skiul de tura pe un munte mai hotarat cum e Fagarasul, Adi Valean este foarte experimentat, sigur stie mai bine ca noi :)

Miniavalanse din muchia pe care urma sa o traversam

Valea doamnei
Eu pe urcarea catre muchia Laita
Zig-zag la deal

Urcam in zig-zag si zapada e din ce in ce mai apoasa si panta abrupta. Cristi renunta la skiuri si continua sa rupa urme la picior. Ajungem cumva pe muchie, punem skiurile in clapari si plecam catre Vf. Laita. Nu mergem prea mult si observam cum se crapa si se rup din ce in ce mai multe placi. Multe miniavalanse catre valea Doamnei. Nu sunt foarte periculoase si nu te ingroapa, dar sunt suficiente cat sa te duca pana jos. Mergem mai departe si la un moment dat se crapa totul in fata lui Adi. Se adue clar si raspicat -Nu mai mergem nicaieri baieti, e de ajuns ... sincer daca era dupa mine eu mai continuam, dar cum am zis si mai sus: omul are experienta foarte mare ... ii dam dreptate.

Adi si Cristi pe muchia Laita
Bucata  care a crapat cu totul si de unde am facut cale intoarsa


Ne intoarcem exact pe unde am venit ... skiem pe rand si cu mare atentie din muchia Laitei catre valea Doamnei, panta e abrupta si zapada apoasa s-a transformat in placi inghetate.
In valea Doamnei ne oprim la o sezatoare ... ne e foame, bagam ceva la mat, o mai lalaim cu niste poze si o poveste si urcam inapoi in Saua Doamnei. Pe urcare ne intalnim si cu fetele, Prietena lu' Adi ne face o demonstratie de ski in zapada de tip faina apoasa. Se pricepe de minune. Urmeaza o coborare superba pe skiuri catre Balea Lac. Il culegem si pe Cata Fratila, care vrea sa coboare pt. un concurs de ski tura in Paltinis, pe care il si castiga a doua zi. Bravo Cata! Skiem catre Cascada. Refuzam coborarea pe la pilonul II deoarece zapada nu e prea stralucita prin zona. Facem ski fond pe drum pana la Balea Cascada.

Superba partie neamenajata din Saua Doamnei catre Valea cu accelasi nume
Cristi Stoisor catre saua Doamnei

Tura incepuse cu stangul, si sa terminat prea repede din pacate. Oricum ma bucur ca nu am stat acasa si ca am avut parte de o vreme superba. Le multumesc lui Cristi si Adi pt tura si sper sa o facem din nou cap-coada: din punctul de unde ne-am intors trebuia sa ajungem pe Vf Laita si apoi pe traseul de creasta - cel de iarna pana inapoi in Balea Lac. Regret portiunile de coltar si piolet ratate.

Cristi si Adi Valean















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu